Dobra vest za sve one koji su želeli, a nisu uspeli da dođu na predavanje Hire Ratan Maneka, održanog u Beogradu 09.07.2010. godine! Predavanje je zabeležio Petar Ninić. Sledi skripta sa pomenutog predavanja:

Gledanje u Sunce – Sungazing

Život na našoj planeti nije moguć bez energije Sunca. Direktno ili indirektno, mi svi zavisimo od sunčeve energije. U direktnu upotrebu sunčeve energije više verujemo, a bojimo se da koristimo direktno sunčevu energiju.

Sunce je izvor svih energija. Naše telo je energetsko telo. Unutar našeg tela je energija. Kada telo ima manje energije, a takođe i mozak, mi svi imamo puno zdravstvenih problema. Mozak je veoma moćan deo mašine. Mozak je taj koji kontroliše i vodi čitavo ljudsko telo. Kada nešto pođe pogrešno sa našim telom, mi lečimo telo. Ali tako nikad ne stižemo do uzroka problema. Uzrok problema leži u našem mozgu. Mozak se sastoji od mnoštva neurona i mnoštva moždanih ćelija. I ti neuroni su povezani sa različitim delovima našeg tela. Oni vode i kontrolišu i brinu se o različitim delovima našeg tela.

Ali mi ne znamo koji neuron je povezan sa kojim delom tela. I kada sa tim neuronom nešto ne bude u redu, mi patimo. On se lako može popraviti i dovesti u bolje stanje samo gledanjem u sunce. I zbog toga vam savetujem i preporučujem Gledanje u Sunce.

Gledanje u Sunce je jednostavan naćin gledanja u sunčevu svetlost. Svetlo koje prolazi kroz oko stiže do mozga i energizira ga. Na taj način se čitavo telo energizira. Gledanje u Sunce nije teška tehnika.

To je potpuno sigurna, bezbedna tehnika. Ako znate kako da gledate u televizor ili kompjuter, onda će vam gledanje u sunce biti jednostavno. Treba da gledamo u sunce kao što bi gledali sunčev televizor na nebu. Treba da gledamo sa ljubavlju i na opušten način. Oči mogu da trepću i na taj način vaše oko prima svetlost. Na taj način primate takođe i fotone, energiju sunca. I ti fotoni i sunce su jedina energija u našem svetu koja je 100% pozitivna. Kada govorimo o eliksirima i nektaru, govorimo u stvari o tim fotonima iz sunca. I te fotone sunca može da primi samo naše oko, ni jedan drugi deo tela. Zbog toga je gledanje u sunce neophodno.

Sva živa bića gledaju u sunce. Pažljivo gledajte ljubimce u vašoj kući, pse i mačke, primetićete da i oni gledaju u sunce. A mi ljudi, ljudska bića, to ne radimo. I zbog toga imamo zdravstvenih problema. I zbog toga nismo sposobni da koristimo najveći deo našega mozga. Nešto svetlosti putem slučaja prođe kroz oko i dođe do mozga, i zbog toga mi ne koristimo puni potencijal mozga. A naš mozak je super kompjuter.

I unutar tog kompjutera nalazi se softver. To je božanska snaga, božanska natprirodna moć koju mi imamo u sebi.

Ako se ona probudi, čovek može da postigne bilo šta. Ništa nije nemoguće za ljudsko biće. A da bi čovek to mogao, mora da podigne mogućnost svog mozga. A to se događa ako što više fotona uđe u naš mozak. Neuroni se umnožavaju, postaju zdraviji, i vi duže ostajete mladi. Zamislite da možete da budete mnogo mnogo godina mladi. Koliko ćete onda samo novca uštedeti na održavanju svoje lepote i na kozmetici. Zaustavlja se vaš proces starenja. Vaš životni vek se povećava. Povećavaju se vaša sposobnost pamćenja i inteligencija. I u vašem staračkom dobu nećete bolovati od bolesti kao što je parkinson.

Svi zdravstveni problemi mogu ovim putem da se reše. Ovo je jednostavan ključ do zdravlja. Treba energizirati vaše telo i vaš mozak. I zato je potrebno da što više fotona stigne do vašeg mozga. Sa više neurona u vašem mozgu i sa boljim zdravljem, sposobnost vašeg ljudskog mozga će biti povećana. Na taj način ćete polako sve više i više podizati vašu svest, od onog običnog ljudskog nivoa. Vi možete postati super-čovek.

Sve je moguće.

A ključ za to je Gledanje u Sunce. Nemojte da se plašite gledanja u sunce. Gledaćete u sunce samo onda kada je to bezbedno. Naučnici znaju da je to jedan sat nakon što se sunce pojavi u zoru i jedan sat pre nego što sunce zađe. I to zavisi od vašeg lokalnog vremena kad se sunce rađa i kad zalazi. U tom periodu je gledanje potpuno bezbedno. U tom periodu od sunca ne dolaze ultravioletni zraci. I zbog toga je to bezbedan period. Mi se bojimo ultravioletnih zraka. To možete videti na internetu. Ima puno web sajtova na kojima možete videti u koje vreme je radijacija ultravioletnih zraka prisutna. Iz nauke takođe znamo kada je indeks ultravioletnih zraka manji od 2, tada je to bezbedan period. Mnogo puta mi smo svedoci gledanja kako sunce izlazi ili zalazi. Sunce je tada mnogo blaže, ujutro i uveče, nego tokom dana. A mnogo je bezbednije i bolje od onog svetla koje vi upijate kada gledate u vaš kompjuter ili televizor. Ako su vaše oči naviknute na gledanje u kompjuter ili televizor, onda za vas gledanje u sunce neće nikada biti problem. Zbog toga se nemojte bojati. Nije vam potrebno nikakvo podučavanje. Samo treba da gledate u sunce, onako kao što gledate u televizor i to je sve. I sve će se drugo odvijati automatski. Ne postoje nikakve restrikcije kada započnete sa tom praksom. Možete da jedete i da pijete i da uzimate lekove kao i tokom bilo koje druge prakse. Možete raditi redovno ovu tehniku a možete čak biti i neredovni. Neki put možete vežbati ujutro,
neki put samo uveče. Ili možete podeliti, da pola tehnike radite ujutro a pola uveče. To je veoma jednostavna vežba. Zato nemojte da se plašite jutarnjeg i večernjeg sunca. Promenite vaš stav. Um treba da prihvati ovu vežbu i onda će se telo prilagoditi. Prvi dan kada odlučite da gledate u sunce, ako je vreme ugodno, samo izađite iz kuće, budite na otvorenom, najbolje bi bilo da vam je kičma uspravna, i ako je moguće treba skinuti obuću. I tako ćete vašim stopalima direktno dodirivati Majku Zemlju. I onda gledajte u sunce, ali ne više od 10 sekundi, bilo ujutro bilo uveče. To je prvi dan vežbe. Samo to. To je toliko jednostavno, svako dete to može da uradi. Ako ne možete da stojite, možete da sedite za vreme vežbe. Ako želite da ostanete u kući, možete gledati u sunce kroz čisto prozorsko staklo. Zimi često ne možemo da izađemo napolje i u takvim situacijama gledamo u sunce iz kuće kroz čisto staklo. Takođe zimi sunce je blago veći deo dana.

Dok gledate u sunce nemojte koristiti vaše naočare. Ali ako nosite sočiva, njih možete koristiti. Ako su vam oči previše osetljive, možete gledati u sunce kroz specijalne naočare sa rupicama. Ili da uzmete tanku pamučnu gazu i da gledate u sunce kroz nju. Čak i ako gledate u sunce kroz oblake, to će biti dovoljno.

Ako ne možete da gledate u sunce ujutro i uveče, zbog toga što su oko vas visoke zgrade, ili planine, onda kada se sunce nalazi na sredini neba, možete da gledate u njegov odraz u vodi. Najjednostavnije je ako uzmete veliku kofu vode, držite je ispod sunca i gledate u njegov odraz u vodi. Više ili manje imaćete iste dobrobiti. Naravno, direktno gledanje u sunce je mnogo bolje. Ali ako to nije pristupačno, tako je u redu da gledate i u odraz sunca. Znači, pratite ono što je vama moguće. Nakon što završite sa gledanjem u sunce, zatvorite oči na par trenutaka. U vašoj sredini čela ćete videti sliku sunca. I vi sačekajte da ta slika polako nestane. I onda možete da gledate u druge stvari. Koncentracija na tu unutrašnju sliku poboljšaće zdravlje vaših očiju. Takođe će ojačati vaše treće oko, odnosno epifizu koja se nalazi u sredini vašeg mozga.

Epifiza je najvažniji deo vašeg tela. Ljudska duša sedi u epifizi. Naše nadljudske moći se nalaze u epifizi. Epifiza tokom noći oslobađa melatonin. I kad se to dogodi, vi dobro spavate. Vaš nivo energije koji posedujete, zavisi od vašeg trećeg oka. Znači, kada radite gledanje u sunce, posle toga zatvorite oči, i ta vežba će učiniti vašu epifizu snažnijom.

Oni koji imaju ozbiljne zdravstvene probleme sa očima, bilo da su kratkovidi ili dalekovidi, imaju različit fokus, koji imaju problema sa retinom, znači bilo koji ozbiljan zdravstveni problem oka – u prva dva meseca, to je 60 dana, zagrijavaćete vaše oči zatvorenih kapaka na toplom suncu, 10 minuta dnevno. To će ojačati mišiće vaših očiju i cirkulaciju krvi u očima. I tek nakon toga ćete otvoriti oči. Znači tako ćete zatvorene oči zagrevati na suncu 60 dana po 10 minuta i tek tada možete otpočeti sa gledanjem u sunce.

Takođe možete vodu za piće da energizirate suncem. Tako možete da pravite kapi za oči koje možete nekoliko puta dnevno da stavljate. Objasniću vam kako da napravite tu osunčanu vodu.
Polako svaki dan povećavate vreme gledanja za 5-10 sekundi. Znači, povećavaćete to vreme u odnosu na to koliko je ugodno vašem oku. Ali nećemo dodavati više od 10 sekundi dnevno. Nemojte se žuriti. I nemojte na silu raditi ovu vežbu. Radite onako da se sami osećate udobno i bezbedno. I polako i uporno povećavajte vreme dok ne dođete do 10 minuta gledanja u sunce. Za to vam je potrebno oko 60 dana gledanja.

I doživećete da se zdravlje vašeg oka popravlja. Za to postoje dva naučna razloga. Kada vaše oko prima svetlost, telo proizvodi vitamin A. A to je lek za zdravlje vaših očiju. I oko dobija prirodan laserski tretman, pošto je svetlost u stvari laser. I ovo je bilo poznato od strane mnogih lekara tokom poslednjeg veka.

Doktor Bensi iz Italije preporučuje gledanje u sunce, da bi se popravilo zdravlje oka. I polako mnogi doktori za oči prihvataju ovu tehniku. Znači, gledajte ujutro ili uveče u sunce, to neće oštetiti vaše oči. Nego ćete u stvari imati mnogo dobrobiti od toga.

Kada dođete do 15 minuta gledanja u sunce, za to vam je potrebno oko 90 dana, mnoge od vaših unutrašnjih skrivenih snaga će se pojaviti i probuditi u vama. Postaćete i mentalno zdravi. Sve dobro se nalazi u nama. Mi treba samo da to dobro probudimo. A sunčeva svetlost će ga probuditi. Najveći problem sa kojim se čovečanstvo suočava je mentalno zdravlje. Svi imamo mentalnih problema, velikih ili malih.

Nemamo unutrašnji mir. Ako većina čovečanstva nema mentalni mir, kako možemo u svetu da imamo mir?

Mir našeg uma se nalazi u našoj unutrašnjosti. I kada dođete do 15 minuta gledanja u sunce, postaćete mirni u svom umu. Počećete da mislite na pozitivan način. Nećete više imati strah od života. Božanstvenost koja je skrivena u nama, pojaviće se na površini. I svaka osoba može tako da postane božansko biće.

Znači gledanje u sunce preobražava osobu. Znači čak će i đavo postati božanski ako bude gledao 15 minuta u sunce. Zamislite taj preobražaj do koga možemo svi doći. Depresije, mentalne fobije, sve to može da se preobrazi. Čak i bolesti kao što su pušenje i zavisnost o drogama, mogu da nestanu. Zato što se pojačava moć vašeg uma. A kada ste mentalno snažni i zdravi, nestaće i mnoge naše psihosomatske boleti.

Svi patimo zbog toga što se plašimo života. A ovde u ovoj tehnici sve se zbiva prirodno. Ako vas zanima samo mentalno zdravlje u ovoj tehnici gledanja u sunce, možete prestati sa ovom vežbom. Ali produžite nadalje da gledate samo po 5 minuta sledećih 365 dana, i onda bilo koji problem koji vam se pojavi u životu, vi nećete gubiti svoj unutrašnji mir. Uvek ćete ostajati spokojni i snažni. I to je ustvari najveća dobrobit ove tehnike Gledanja u Sunce.

Oni koji imaju fizičke bolesti i probleme, oni treba da napreduju, da nastave sa gledanjem u sunce.

I da nastave da povećavaju gledanje po 10 sekundi. I kad sunce bude primljeno kroz naše oko, vi zamislite kako svetlost putuje do različitih delova vašeg tela, i to svetlo će putovati i lečiće vas. To je to što zovemo Reikijem ili Praničkim lečenjem. Ljudsko telo je napravljeno od svetlosti. I svetlost može da ga izleči.

Čak i u Bibliji stoji poruka – NEKA BUDE SVETLOST.

Znači ako svetlost dođe u vaše telo, vi ćete biti izlečeni. I kada dođete do 180 dana gledanja, doći ćete do 30 minuta gledanja u sunce. Tada ćete imati iskustvo šta znači isceljeno telo. Takođe zagrejavajte telo suncem 30 minuta dnevno, sa minimumom odeće na vašem telu. Znači samo zagrevanje vašeg tela, i to zagrevanje za vas treba da bude ugodno. to zagrevanje će uravnotežiti vaše telo. Dijabetes će biti otklonjen, tj. šećerna bolest. I svi delovi tela s kojima nešto nije u redu, će se ponovo osnažiti. I sve će se vratiti u svoje originalno stanje, onakvo kakvo treba da bude. Čak i rak može biti izlečen. Čak i sida. Artritis, reumatizam, i problemi sa srcem. Bilo koja bolest. I ovo tretiranje suncem se zove prirodna hemoterapija. Mnoga udruženja koja se bave lečenjem raka, sad propagiraju ovu tehniku. Na internetu možete naći veoma mnogo informacija.

Postoji mnogo web-stranica na kojima možete čitati o dobrobitima gledanja u sunce. Čak i mnogi doktori sada pričaju o tome.

Ako počnete da pijete osunčanu vodu, tada ćete definitivno biti do kraja izlečeni. Voda koju normalno pijete, ako nije čista, prvo je prokuvajte. I nakon toga ona treba da se ohladi do sobne temperature. I onda tu vodu sipate u flašu od stakla ili teglu, koja nema nikakvu boju. Bolje je koristiti manje boce, jer ta voda sadrži veću koncentraciju sunčeve energije. Zatim tu bocu ili teglu zatvorite poklopcem koji nije plastičan, najbolje bi bilo staklo, i ostavite tu vodu da stoji čitav dan na suncu (može i metalni poklopac).

Neka se ta voda do večeri pod suncem zagreje. I kada sunce zađe, možete tu vodu da pijete kad god se osetite žednim. Možete je piti i čim se ohladi do sobne temperature. I ta voda može da se upotrebljava 24 časa. Nakon samo nekoliko dana uzimanja te vode, osetićete kako se nivo energije u vašem telu povećava.

I nakon toga više nikad nećete kupovati vodu koja se prodaje na trtžištu. Sva energetska pića koja se pojavljuju na tržištu imaju hemikalije u sebi. Znači vi plaćate i kupujete tu vodu, da biste od nje dobili razne zdravstvene probleme. Ali ova osunčana voda nema nikakvih hemikalija u sebi. I potpuno je besplatna. Možete sami da je napravite. Možete da je koristite kao kapi za oči, kao kapi za uši, kao kapi za nos i usta, i možete da lečite i probleme na koži. Možete masirati vašu kožu sa tom vodom. I svi problemi će polako nestati. Znači ova osunčana voda vam je poslednje energetsko piće i svi je možete koristiti. Čak i ako ne gledate u sunce, možete koristiti osunčanu vodu. Nju mogu da koriste i bebe i svi ljudi i jako bolesni ljudi. Ona energizira ljudsko telo. A to je ono što mi želimo.

Dakle, nakon 180 dana možete stati sa ovom vežbom. Ali vi nastavite sa gledanjem od desetak minuta dnevno, u sledećih 365 dana, i nakon toga više nikad u životu nećete biti bolesni. U poslednjih devet godina ja neprestano putujem širom sveta. A sada imam 73 godine. Do sada nisam imao nikakvih zdravstvenih problema. Znači cilj nam je da energiziramo naše telo.
Oni koje interesuje spiritualni aspekt ove vežbe: viša svest, postizanje slobode od karme, i oni koji u tu svrhu sprovode dugačke postove i gladovanja, ili oni koji žele manje da jedu da bi kontrolisali svoje biće, -svi oni treba da nastave sa gledanjem u sunce. Znači produžite još samo 10 sekundi nakon što ste postigli pola sata. Tada će energija sunca doći do ćelija našeg tela. Ljudsko telo je kao solarna ploča. A naše ćelije u telu su kao ćelije u solarnoj ploči. I svaki dan kako vi povećavate gledanje u sunce, energetski nivoi u vašem telu će se povisiti. A kako bude energija u vašem telu rasla, vaša glad će da opada. I takođe nećete imati potrebu da unosite velike količine hrane. Umesto da uzimate energiju iz hrane, koja je ustvari sekundarni izvor sunčeve energije, uzimaćete energiju direktno od sunca. To se događa prirodno. Ako polako i uporno vežbate, vaša glad će opadati. I tako će hrana koju uzimate da se smanjuje.
I kada budete postigli 270 dana prakse, doći ćete do 45 minuta gledanja u sunce. Vaša glad će nestati.

I to je kraj vaše vežbe. Tada ćete vežbu da smanjujete za po jedan minut dnevno, sve dok ne dođete opet do 15 minuta. I onda nastavite tako da gledate 15 minuta, kad god vam je to moguće. To za vas nije vežba koju ćete raditi čitavog života. Znači maksimalno 270 dana, i vi ćete uskladiti vaše telo sa sunčevom energijom. Čak i ako nemate glad, možete ponekad iz socijalnih razloga, sa prijateljima i porodicom nešto i pojesti.

Nejedenje, odnosno potpuo odustajanje od hrane, nije cilj gledanja u sunce. Ono može da se dogodi, ako to hoćete. Treba da pratite vaš osećaj gladi. Ili možete da nastavite da jedete.
Imam dokaze, jer sam nekoliko puta od strane medicinskih stručnjaka bio ispitivan. Dokazano je da mogu da živim mnogo, mnogo dana samo na vodi. 411 dana je bio maksimum u kojem sam živeo samo na vodi. Svakome je moguće da to postigne. Mnogo ljudi danas postoji koji mnogo dana mogu da ne jedu.

To je prepušteno vašoj volji i vašm izboru. Ali držite pitanje zdravlja na prvom mestu.
Deca u dobi od 5 do 15 godina mogu takođe da gledaju u sunce, ali na ograničeniji način. Mogu da počnu sa 5 do 10 sekundi, sve dok ne dođu do 5 minuta. I onda gledaju 5 minuta sve dok ne napune 15 godina.

Deca koja imaju manje od 5 godina ne mogu da gledaju u sunce. Ali ako dobiju neki problem, majka može da radi gledanje u sunce. I da onda prenese tu energiju svom detetu preko ljubavi. I dete će se isceliti.

Za dete je majka najbolji iscelitelj. Nakon majke tu je otac, ili neki drugi blizak rođak. Na isti način Majka Zemlja je naš iscelitelj. Mi smo svi deca Majke Zemlje. I ako hodate 45 minuta bosih stopala po dobroj zemlji, posebno na obali mora, gde je uveče suvo i toplo, ili na bilo kojem drugom dobrom tlu, Majka Zemlja će preuzeti od vas sve vaše nečistoće, i vratiće vam pozitivnu energiju. Takođe imamo sve dobrobiti koje se inače dobijaju putem tehnike refleksologije. Pet prstiju koji se nalaze na našimstopalima povezani su sa endokrinim žlezdama u našem mozgu. Znači samo tim najobičnijim hodanjem već ćemo imati dobrobiti.

Ako verujete u astrologiju i u to da ova planeta može da utiče na naš život, kada gledate u sunce, sunce će vas voleti. I druge planete neće moći da negativno utiču na vas. Zato što je sunce šef svim drugim planetama. I vaše životne okolnosti će se poboljšati.

Ako se bojite 2012-te godine i proročanstva o kraju sveta, postanite prijatelj Suncu i Sunce će se pobrinuti za vas. Sunce je naš iskreni prijatelj. I to iskreno prijateljstvo vas ništa neće koštati. Znači, Gledanje u Sunce je potpuno besplatno. I nije vam potreban učitelj da vas vodi. Ne morate da platite porez. Nemate nikakva ograničenja. Nemate nikakve negativne pojave. Možete biti i redovni i neredovni, ipak ćete imati dobrobiti od ove vežbe. Ako koristite sunce na mudar način, sa razumevanjem, ono vas nikad neće povrediti. Ako želite kosmičku energiju da boravi u vašem telu, to je onda prava Prana, koja se nalazi stalno u Svemiru. Potrebno je samo da držite vašu kičmu pravo, kada sedite, stojite, šetate ili spavate, i ta kosmička energija će ući u vaše telo i doneće vam energiju.

Znači cilj nam je da energizujemo telo na bilo koji od ovih načina koji vi odaberete. To može da bude gledanje u sunce, može da bude zagrejavanje tela, ispijanje osunčane vode, bosonogo hodanje po zemlji – uradite bilo šta od ovoga, što ja za vas moguće.

Ovo je besplatna vežba, koja će biti plodonosna. Ako vam je ugodno dok je radite, onda je nastavite.

I uživaćete u njoj. I ona će vam učiniti život ugodnim, slobodnim od svih problema. I imaćete smrt koja će biti mirna, spokojna. I vaš život nakon smrti će takođe biti srećan. To je poruka koju ja prenosim širom sveta.

I sve više i više ljudi počinje da vežba Gledanje u Sunce, zbog ekonomskih problema. Vidite da je potrebno mnogo para za lekove, takođe i za hranu. Ovom vežbom postajete i zdravi i bogati. Hvala vam puno na vašem strpljivom slušanju. Ja se molim za vaš mir i vaš napredak.

Hvala vam!