Ne zna se pouzdano kada je tačno nastao običaj pijenja zelenog čaja, ali se zna da je prva zemlja u kojoj je čaj uživao veliku popularnost bila Kina. Oskudni istorijski podaci kažu da se u Kini još pre 3.000 godina pio ovaj napitak u većim količinima, a čaj gajio kao izuzetno dragocena kultura. Od svih zemalja u kojima ima veliki broj »čajopija« (subtropski i tropski krajevi Azije, Afrike i Južne Amerike kao i neki delovi Rusije) najinteresantniji je ipak – Japan. Čaj je u ovoj zemlji više od prostog napitka, a njegova priprema je već vekovima čitava ceremonija. U Japan je običaj pijenja čaja stigao u IX veku. Upotreba čaja je počela kada su se Budistički monasi, koji su bili na studijama u Kini, vratili u Japan noseći zeleni čaj sa sobom koji je već tada svrstavan u kategoriju »medicinskih napitaka«. U XIII veku zeleni čaj je odomaćen i veoma popularan napitak u Japanu. O njemu se pišu pesme i knjige. U knjizi monaha Eisaia »Očuvanje zdravlja pijenjem čaja« autor očaran blagotvornim efektima ovog napitka piše: »Čaj je čudesan lek za održavanje dobrog zdravlja. Ima izvanrednu moć da produži život. Dugovečnost je pratilac svakoga ko gaji i pije čaj. U prošlim i sadašnjim vremenima, čaj je eliksir koji daje izuzetnu snagu«. Iz ovih odlomaka možemo uočiti da je od davnih vremena čaj i njegovo konzumiranje visoko vrednovano kao medicinsko sredstvo.

Pored ceremonije čaja, Japan je i zemlja čiji su naučnici dali ogroman doprinos proučanju ove dragocene biljke i pozitivnih efekata na čovečiji organizam. Istraživanja sprovedena poslednjih dvadesetak godina o efektima konzumiranja zelenog čaja na organizam – daju naučnu vrednost svim hvalospevima ovom napitku napisanim u prohujalim vekovima. Kako i ne bi kada je u ovoj dragocenoj biljci i napitku koji se od nje pravi pronađen veliki broj za naš organizam veoma dragocenih supstanci: katehini, vitamin C, vitamin B (kompleks), vitamin E, kofein (važna napomena: razlikuje se od onog koji sadrži kafa!), bioflavonoidi, fluor…

A koje su koristi od redovnog konumiranja? Pa evo nekih – naučno potvrđenih: Smanjuje učestalost pojave tumora i raka, smanjuje nivo holesterola, smanjuje povišeni krvni pritisak, reguliše nivo šećera u krvi, uništava bakterije, uništava virus gripa, deluje kao diuretik i stimulativno u stanjima fizičke slabosti, smanjuje stres, sprečava pojavu gripa, jača zidove krvnih sudova, deluje kao antioksidant… Pogledajmo kako konzumiranje zelenog čaja utiče na četiri danas najrasprostranjenije bolesti.

Zeleni udar na maligne bolesti

Statistički podaci o smrtnosti od raka u Japanu pokazuju da je broj ljudi, i muškaraca i žena umrlih od raka, značajno niži u japanskoj oblasti Šizuoka. Ovaj podatak je naveo naučnike da se ozbiljno posvete detaljnijem istraživanju populacije u navedenoj oblasti. Rezultati su pokazali da je procenat smrtnosti od raka, naročito raka stomaka, jednjaka i jetre, znatno manji u regionu gde se svakodnevno konzumira jače koncentrisani zeleni čaj. Imajući u vidu ove podatke naučnici su nastavili eksperimente na životinjama.

Prof. Šu-Jun Čeng sa Instituta za kancer na kineskoj akademiji medicinskih nauka, pratio je eksperiment sa miševima. Rezultati su pokazali da su se maligne ćelije, kod miševa koji su redovno dobijali ekstrat zelenog čaja, značajno smanjile. U drugoj eksperimentalnoj grupi, takođe sa miševima, utvrđeno je da zeleni čaj sprečio nastajanje raka ezofagusa i stomaka kod 50% miševa.

Istraživanja na Nacionalnom institutu za rak u Tokiju, su pokazala da katehin, osnovna supstanca zelenog čaja, sprečava nastajanje raka duodenoma.

Iako su ova istraživanja sprovedena na životinjama ili testiranjem u laboratorijama, naučnici tvrde da zeleni čaj i njegova glavna supstanca katehin, sprečavaju rak kod ljudi!

Holesterol

Holesterol se smatra uzročnikom mnogih bolesti kod odraslih. Istovremeno je veoma važan za normalno funkcionisanje ćelije u organizmu. Postoje 2 vrste holesterola, “loš” koji se akumulira u tkivu i “dobar” holesterol koji skuplja višak holesterola iz tkiva. Ukoliko se poveća nivo lošeg holesterola dolazi do njeovog taloženja po zidovima krvnih sudova a kada se ovoj tužnoj priči doda i povišeni krvni pritisak onda je zdravlje srca i krvnih sudova ozbiljno ugroženo.

Profesor Muramatsu, je u eksperimenu sa pacovima, pokazao da katehin iz zelenog čaja smanjuje nivo holesterola. Pacovi su hranjeni hranom sa visokim sadžajem holesterola i ubrzo je nivo holesterola u krvi bio povišen. Dodavanjem samo 1% katehina hrani kojom su hranjeni pacovi, značajno je smanjen nivo lošeg holesterola!

A nedavno je Dr Goto objavio slične rezultate za vrednosti holesterola kod ljudi.

Zeleni čaj kontroliše visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak predstavlja veliko opterećenje za kardiovaskularni sistem. Uzrok njegovog nastanka nije još potpuno otkriven tako da ima dosta različitih teorija.

Međutim, pošto ovde govorimo o praksi, recimo da je Dr Hara uspeo da dokaže eksperimentima nad pacovima da svakodnevno konzumiranje zelenog čaja ne samo da snižava krvni pritisak već ga lagano vraća u normalu. Koje su količine ovog napitka u pitanju? Njegovi rezultati kažu: oko 3 – 4 šolje dnevno!

Zeleni čaj reguliše nivo šećera u krvi

Pre 60 godina Dr Minovada sa Univerziteta Kjoto, je primetio da se šećer u urinu kod hospitalizovanih dijabetičara, značajno smanjuje tokom perioda kada pacijenti svakodnevno konzumiraju zeleni čaj. Sticajem okolnosti njegov izveštaj je ostao neprimećen sve do pre nekoliko godina kada je u Japanu poraslo interesovanje za uticaj zelenog čaja na dijabetes. Dr Hara, veliki zaljubljenik u zeleni čaj, uradio je sledeći eksperiment: Davao je sušeni katehin zelenog čaja vrsti miševa kod kojih je postojao nasledni faktor pojave dijabetesa. I dogodilo se ono što je očekivao: Miševi su bili dobrog zdravlja i nisu oboleli od ove bolesti. U isto vreme, Dr Šimuzu je dokazao, takođe dajući sušeni katehin miševima, da ova materija generalno ima sposobnost snižavanja nivoa šećera u krvi. Iako su eksperimenti vršeni na životinjama, ipak rezultati nisu za odbacivanje, naročito u svetlu starog izveštaja Dr Minovada. Svi istrživači se slažu da se ovi rezultati mogu odnositi i na ljudsku populaciju…

Zaključak je priličo predvidljiv: Mada je naše podneblje tradicionalno naklonjeno kafi – ipak se iskreno nadamo da će i čaj uspeti da zauzme svoje pravo mesto – ono koje mu po zaslugama pripada i da će više ljudi uživati u ovom «eliksiru koji daje izuzetnu snagu«.

Izgleda da je šolja – dve zelenog čaja dnevno dobra investicija u zdravlje…