Intenzivni seminar sa  dr Sharad Chandra Karanom  iz Indije, održan prvi put u Beogradu

Bilo je zadovoljstvo učiti od  jogija  kakav je dr Karan. Jasna i interesantna  predavanja i precizno podučavanje praktičnih vežbi, disanja i korišćenja mudri. Divno iskustvo!

    

Swara joga je nauka nazalnog disanja koja povećava svesnost na sistematičan način. Ovo znanje, hiljadama godina  čuvana tajna, postalo je dostupno istinskim duhovnim tragaocima poslednjih 20 godina a uskoro se prvi put održava u Srbiji.

Iako se swara joga praktikuje u Indiji, još uvek nije dobro poznata, niti na Istoku niti na Zapadu. Razlog je to što se uvek smatrala ezoterijskom naukom koja je mogla naneti štetu ljudima ukoliko je nepravilno praktikuju. Zato su tradiciju swra joge tajno prenosili iskusni jogiji, striktno poštujući pravila praktikovanja. Nekada je swara joga bila strogo čuvana više nego ijedna druga tantrička praksa. Prenosila se direktno sa učitelja na učenika tako da je ostalo malo toga zapisanog o samoj teoriji i praksi swara joge i zato i danas prapraktični deo podučavajz samo učitelji.
Swara jogu ne bi trebalo poistovećivati sa tehnikama disanja (poznatim kao Pranayama) jer u nju se uključuje različit aspekt daha. Swara joga naglašava značaj različitog ritma disanja dok pranayama uključuje tehnike da preusmeri, zadrži i kontroliše pranu. Može se reći da swara joga uključuje pranayamu ali je je ustvari mnogo šira i preciznija nauka.
Čuda nastaju kada se smanji dužina daha. Kako smanjiti dužinu daha? Samo učitelj vas tome može naučiti. Tog znanja nema u knjigama.

Kriya kundalini joga je umetnost i nauka holističkog života. Ova joga je zasnovana na drevnom jogičkom znanju o Kriya kundalini jogi i sistemu čakri i na jednostavan način objašnjava i demonstrira vežbe i teoriju. Program je interaktivan i uključuje vežbe disanja, fizičke vežbe, vođene meditacije, predavanja i diskusiju. Koncipiran je tako da vam pruža iskustvo Šakti energije već u toku seminara.

 

 

Teme Kriya kundalini joge koje će biti na seminaru:
 1. Koncept Gurua
 2. IQ, EQ, SQ, HQ, PQ.
 3. Koncept sedam čakri i sedam tela
 4. Panch Mahabhuta and Shuddhikaran Kriya.
 5. Panch Prana and Shuddhikaran Kriya.
 6. Otvaranje čakri sa Krijom 
 7. Upravljanje energijom
 8. Važnost duhovnosti porodičnih ljudi i balansiranje međuljudskih odnosa
 9. Povećanje ćelijske vibracije uz pomoć Krije
 10.  Umetnost ispunjenog života uz meditaciju

  Takođe ćete naučiti posebnu isceljujuću tehniku koja je poznata kao I
  ntuitivno čakra disanje 25 udaha,  što značajno povećava nivo svesnosti. Posebna atrakcija kriya kundalini seminara je 25 HB Nirmal Kriya i ukoliko se svakodnevno praktikuje donosi trajne promene.

Šta je swara yoga (svara joga)?

To je  drevna nauka koja povezuje disanje sa suncem, mesecom i sa 5 elemenata pomažući nam da kontrolišemo raspoloženje, izlečimo bolesti i da se uskladimo sa kosmičkim ritmom.
Swara joga se razliku od Pranajame (vežbe disanja u jogi) i za razliku od pranajame ide mnogo dublje kroz sistematično proučavanje disanja koje podiže nivo svesti i razumevanje upravljanja životnim energijama i usklađuje nozdrvu sa dominantnim elementom i Mesecom.

Koje su prednosti učenja swara yoge?

Praktikovanjem ove joge se postiže dublje razumevanjem upravljanja elementima u svakom trenutku u životu i u svemu što radimo.
Swara joga nam pomaže da dosegnemo stanje istinske budnosti, nivo  izvan svesnosti koja se postiže raznim duhovnim praksama.
Najinteresantniji aspekt swara joge je  posmatranje dominantne nozdrve tokom  disanja, prepoznavanje preovlađujućeg elementa u tom trenutku, usklađivanje nozdrve i elementa, čime se postiže stanje    koje omogućava  da se uspešno izvede bilo koja aktivnost.

Dobrobiti swara joge:

 • Naučićete kako da radite prave stvari u pravo vreme.
 • Unećete ravnotežu i red u svoj život.
 • Shvatićete kako da budete opušteni i svesni sopstvenog stanja pre nego što započnete bilo koju aktivnost.
 • Naučićete kako da budete u skladu sa prirodnim ritmovima i univerzalnim zakonima za dobro zdravlje i celokupni život.
 • Naučićete kako da promenite negativni ili konfliktni vibracioni obrazac okruženja u pozitivno
 • Znanje swara joge omogućava vam da otklonite negativne uticaje sudbine i da dosegnete viši nivo svesti koji pomaže da se oslobodite kruga života i smrti.
 • Kroz swara jogu možete da naučite fizičko i psihičko isceljivanje.

Prijavljivanje i detaljnije informacije na tel: 063/7297713 ili preko mejla  vesnabrankov@yahoo.com  – Vesna Brankov.

O predavaču:
 
Dr Sharad C. Karan (dr Šarad Karan) je moderni naučnik-mistik i poznat je po svom pristupu povezivanja nauke  i duboke istočnjačke mudrosti. Rođen je 1967. godine u Hindu porodici. Njegov otac Šri B.C. Karan, je imao ogromno znanje o drevnim indijskim spisima –  Vedama, Puranama i Upanišadama. Njegov deda po majci Dr. M.L. Karan je proveo 7 godina sa Šankaračarjom kao njegov prevodilac sa sanskrita na hindi. Dr Karan je od detinjstva bio okružen mudrim ljudima i velikim učiteljima koji su dolazili u njihovu  porodičnu kuću i veoma rano mu je otvoren svet duhovnih znanja. Kasnije tokom života učio je od mnogih duhovnih učitelja. Dugo je bio učenik učitelja Vipasane Šri S.N.Goenke a kasnije je počeo da  podučava samostalno.   Kriya kundalini  jogu je učio od Dipaka Karija, Prem Nirmala, Monima i Marshal M. Govindana.

Dr Šarad Karan radi kao naučnik u Ministarstvu odbrane Indije. Živi sa porodicom u Laknou,  država Utar Pradeš u Indiji. Donacije od podučavanja swara yoge, kriya yoge i sun yoge koristi za humanitarni rad u Indiji, pomažući pojedince i ašrame. Do sada je podučavao u Indiji, Južnoj Koreji, Indoneziji i Africi.