Tai Či Čuan je kineska borilačka veština čiji je glavni cilj zdravlje i dug život. Verovatno ste nekada videli u filmovima kako ljudi po parkovima u grupama vežbaju (svuda po svetu, a najviše u Kini), pokrećući se sporo i praveći pokrete koji liče na kate u karateu.

Medicinska istraživanja potvrđuju delotvornost ovih vežbi, kao neku vrstu terapije.

Tai Či – borilačka veština: Da ili Ne?

Smatra se da je Tai Či Čuan „meka“ borilačka veština – da bi se odvojila teorija i praksa ove veštine od takozvanih „tvrdih“ borilačkih veština koje su pre svega namenjene borbi.

Na Tai Či se pre svega gleda kao na oblik „pokretne meditacije“, pošto fokusiranje misli samo na pokrete pomaže da se um pročisti i smiri. Osim opšteg poboljšanja zdravstvenog stanja koje nastaje redovnim vežbanjem, na nekim tradicionalnim školama napredni učenici se uče i tradicionalnoj kineskoj medicini. Sličan je Ćigongu, a poznavaocu kažu da je upravo njegovo „dete“.

Za vežbanje nije potrebna neka posebna uniforma, mada učitelji zahtevaju komotnu, udobnu odeću i obuću sa ravnim đonom. (obična trenerka i patike će poslužiti).

Fizičke tehnike Tai Či Čuana su opisane u Tai Či klasicima (kompleti spisa starih majstora) kao tehnike koje karakteriše upotreba prenosa težine kroz zglobove, bazirana na koordinaciji u relaksiranom stanju, radije nego na tenziji mišića, da bi se neutralisao ili započeo napad. Kroz lagana ponavljanja pokreta otvara se unutrašnja cirkulacija (disanje, toplota tela, krvotok, limfni sistem, peristaltika itd.)

Učenje Tai Či Čuana primarno uključuje tri oblasti. Tradicionalne škole pokrivaju tri aspekta Tai Či vežbi istovremeno, dok se mnoge moderne škole fokusiraju samo na jedan aspekt, zavisno od cilja. Ove oblasti su:

Zdravlje

Osoba koja nije zdrava, ili koja se ne oseća udobno u svome telu teško će postizati stanje relaksacije ili uspeti da koristi Tai Či kao borilačku veštinu. Trening za postizanje zdravlja se zbog toga koncentriše na otklanjanje fizičkih efekata stresa na telo i um. Za one koji se koncentrišu na borilačku primenu Tai Čija, dobra fizička kondicija je prvi korak u efikasnoj samoodbrani.

Meditacija

Koncentracija i smirenost koji se neguju u meditativnom aspektu Tai Čija je neophodna da bi se postigao optimum zdravlja (u smislu oslobađanja od stresa i postizanja homeostaze).

Borilačka veština

Sposobnost korišćenja Tai Čija kao oblika samoodbrane u borbi se smatra najboljim dokazom učenikovog poznavanja principa dobrog Tai Čija. Učenje Tai Či Čuana u borilačke svrhe je učenje o adekvatnim promenama kao odgovor na spoljne sile; učenje o stapanju sa spoljnim silama radije nego suprotstavljanju.

Ako hoćete da vidite kako izgleda vežba, predlažem dva lepa snimka

vežba od 10 formi (varijanta zgodna za mali prostor u kući i idealna za početnika)
http://www.youtube.com/watch?v=nY8drFhxP4Y